Det betyder : 5 = Uundværlig  /  4 = Rigtig god  /  3 = Nyttig  /  2 = Kan læses med udbytte  /  1 = Ikke nødvendig

 Forlag med fokus på lystfiskerlitteratur:

Blue Dot Media Thomas Weiergang og Jakob Sørensens forlag
Michael Jensen Bøger af Michael Jensen, forlaget Talisman
Salar Niels Vestergårds bøger og film
Salmo Summarum Ole H. Jørgensen's forlag
Svalebøgen Bøger, film m.m.
Ulnits Steen Ulnits' bøger of lystfiskeri

 Bøger anmeldt på denne side:

Kayak Fishing Jon Shein ()
En drøm af en havørred Flere forfattere;
Skælsætninger Thomas Weiergang & Jakob Sørensen
Havørred - spin og flue i saltvand Jan Grünwald
Blandt världens störste havsöringer Pelle Klippinge
Troutbum og flere John Gierach
Lystfiskerliv Svend Saabye

Anmeldelser:

 John Gierach - Trout Bum m.fl.

John Gierach hører absolut til mine favoritforfattere.
Med titler som Trout Bum og Another Lousy Day in Paradise fangede han allerede med titlen min interesse, og jeg er glad for den dag jeg valgte at købe min første bog af ham.

Gierach fisker med flue efter ørred i alle dens afskygninger, og stort set kun i USA. Jeg fisker fra kysten og i mange henseender forskelligt fra Gierach, men det er heller ikke for fluefiduserne ved en speciel å, jeg læser Gierach.

Gierach's bøger oser af en indstilling til livet og til lystfiskeriet (det er egentlig det samme for Gierach) - og et mod til at tage konsekvensen af sin passion - der fascinerer og inspirerer i hvert fald mig. Hans bøger handler om livet, mennesket, fiskene og naturen - altid ud fra et personligt perspektiv, og med stor respekt og forståelse for især fiskene og naturen, og en af og til mindre forståelse for mennesket, men dog en stor indlevelse.

Samtidig skriver han med en lethed, skarpsindighed og ironi der gør læsningen af hans bøger til en sand fornøjelse. Når man læser Gierach er det let at forestille sig, at man i virkeligheden sidder ved et lejrbål i Montanas bjerge med en dåseøl i hånden og kaffen simrende over bålet, mens man lytter til de summende insekter og Gierach's fortælling.

Et af mine yndlingscitater af Gierach er: "A bad day fishing is better than a good day at work." (Ups, jeg håber ikke min arbejdsgiver læser dette...)

Alene titlerne på hans bøger er poesi af høj klasse:
Trout Bum
Where The Trout Are All as Long as Your Leg
Another Lousy Day in Paradise
Standing in a River Waving a Stick
Death, Taxes and Leaky Waders
Even Brook Trout Gets the Blues
m.v.

Hvis du endnu ikke har læst Gierach, har du meget at glæde dig til
  

Svend Saabye - Lystfiskerliv

Få bøger har haft så stor betydning for mig som Lystfiskerliv. Jeg læste den første gang da jeg nok havde fisket et par gange, men langt fra kunne - eller ville - kalde mig selv lystfisker.
 
Saabye åbnede et andet univers for mig, og lystfiskeren i mig spirede frem efterhånden som jeg læste. Jeg ønskede at være en del af hans univers, eller at dele hans måde at se verden på, og mit forhold til lystfiskeriet ændrede sig for altid.

Siden er det gået slag i slag. Mange tænker på Saabye som "The Grand Old Man" i dansk lystfiskerlitteratur og mener, at han har skrevet "det bedste der nogensinde er skrevet på dansk om lystfiskerens særlige glæder og oplevelser i naturen" (saxo.com) - jeg bifalder denne tanke, og tænker samtidig tilbage på mit første skæbnesvangre møde med hans Lystfiskerliv med stor glæde.

    

 Thomas Weiergang & Jakob Sørensen - Skælsætninger

Når frosten i december og januar gør kystfiskeriet mindre tiltrækkende - til tider umuligt - er det rart at have gode bøger at ty til. Skælsætninger er sådan en bog som man gerne lader sig fordybe i; det føles næsten som at være der selv, enten med de to herrer på en af deres mange spændende ture eller i erindringen om nogle af sine egne.
 
"Skælsætninger er ikke en lærebog. Det er en værebog" står der på bagsiden af bogen, og det er ganske dækkende for indholdet.

Bogen rummer forfatternes bedste historier blandt mange, skrevet i en medrivende, engageret og humoristisk stil. Det er ikke nødvendigvis historierne om de største eller de flotteste fisk der er medtaget, men de fisk der har bidraget med de største oplevelser. Her spiller naturen en central rolle for forfatterne. Således er man det ene øjeblik tryllebundet af laksefeber i Canada, det næste finder man sig selv fordybet i tørfluefiskeri efter havørred i en jysk å.

Bogen er krydret med fantastisk flotte fotos og sat rigtig flot op, så den taler til alle sanser når man sidder og læser den.

Sportsfiskeren februar 2011 bringer et interview med folkene bag bogen, og her fortæller de at de har valgt at begrænse udvalget at historier til kun at gælde fluefiskeri efter fedtfinnefisk. Det er sandsynligvis et godt valg fordi det trods alt sætter en naturlig grænse for den svære udvælgelse, men samtidig er det dog den eneste anke jeg personligt har imod bogen; jeg ville gerne også læse om fiskeri med prop og orm, med blink og bombarda, efter gedder eller flade osv. Det findes der jo heldigvis anden litteratur der dækker, og på den anden side er der jo så også mulighed for at der kommer en to'er... - og så er det jo ikke så galt endda.

Hermed får bogen varme anbefalinger med på vejen, med ønsket om at der kommer mere :-)
Bogen kan købes i grejforretninger, hos boghandlere eller direkte hos Blue Dot Media.
  

 Flere forfattere; En drøm af en fisk

En drøm af en fisk er skrevet af en lang række lystfiskere der hver har sin tilgang til kystfiskeriet efter havørred. Den er udgivet af Havørred Fyn, så fokus samler sig naturligt nok om fynske fisk og fiskere, men det gør langt fra bogen uinteressant for os andre. Faktisk er det en af de bedste lystfiskerbøger jeg har læst længe.
  
Bogens indhold er bredt varieret med afsnit om havørredens biologi, om kystens fluefiskeri, om spinnefiskeri med blink, bombarda og Gulp og med indlæg om UV-jagt og fiskeri fra båd og fra kajak - hele tiden med jagten på havørred som omdrejningspunkt. Undervejs deler forfatterne deres tanker om det fiskeri og de metoder som netop de er optaget af.

Den er således rigtig god at læse som en indføring i kystfiskeri efter havørred, og den erfarne såvel som den nye kystfisker kan finde gode tips og hente ny inspiration ved at læse bogen. Med eksempelvis beskrivelserne af fiskeri med Gulp, fra kajak og bådfiskeri med moderne hjælpemidler, er bogen en kærkommen opdatering af fiskeriet med de nyeste teknikker og agn.

Bogens afslutning beskriver det store arbejde, som Havørred Fyn har og stadig udfører, og den positive effekt det har for både økonomi, arbejdspladser, naturelskere og naturligvis os lystfiskere. Det er i sig selv interessant læsning, der tydeligt viser, at en investering i natur(genopretning) kan betale sig på både kort og lang sigt og på mange områder.

Bogen anbefales alle der interesserer sig for eller dyrker kystfiskeriet efter havørred. Fire havørreder herfra.
 

Jan Grünwald; Havørred - spin og flue i saltvand

Jan Grünwald's bog Havørred - spin og flue i saltvand er for længst blevet en klassiker. Desværre er den også udsolgt fra forlaget, så den skal findes antikvarisk hvis den skal indlemmes i bogsamlingen.
Bogen var én af de første jeg læste da jeg for mange år siden blev optaget af lystfiskeriet, og som for så mange andre før og efter mig har den haft (og har) stor betydning for min opfattelse af kystfiskeriet efter havørred. For godt nok er der løbet meget vand i havet siden den blev skrevet i 1992, men mange af bogens ideer og tips står den dag i dag til troende - og visse af Grünwald's synspunkter har i hvert fald hos mig bidt sig fast, så de stadig har betydning for min opfattelse af kystfiskeriet, f.eks. afsnittet om blink og ophængerflue.
 
Bogen giver et historisk rids over udviklingen af kystfiskeriet efter havørred, og er samtidig et personligt vidnesbyrd over det, på det tidspunkt, spirende kystfluefiskeri, som Grünwald var en af pionererne bag.
Grünwald behandler emner som valg af stang, hjul, line, blink, flue og beklædning og gennemgår forskellige typer blink og fluer - i dag er udvalget et andet og større, men grundholdningerne bag valgene er de samme.

Især afsnittet om havørredfiskeriet i Sydsverige har haft betydning for mig; således brugte bogens afsnit om dette fiskeri og pladserne som "grundforskning", da vi i april 2010 første gang selv skulle opleve dette spændende fiskeri.

Det er der garanteret mange andre danskere der har gjort og stadig gør, bl.a. fordi bogens beskrivelser af fiskeriet nærmest skriger til himlen om at man selv skal over og tage herlighederne i øjesyn.

Grünwald skriver i en personlig og levende stil, der gør læsningen levende, let og medrivende.
  

Pelle Klippinge; Bland världens största havsöringer

I forbindelse med forberedelsen og opladningen til en fisketur til den sydsvenske kyst, faldt jeg over Pelle Klippinges bog Blandt världens största havsöringer.
 
Bogen er såmænd meget fin læsning, og fungerede godt efter hensigten: jeg blev klogere på fiskeriet ved de svenske kyster, fik inspiration og forventningerne til den forestående tur blev bestemt ikke mindre.

På et tidspunkt, hvor jeg endnu ikke selv har været på de beskrevne kyster er det en fin indføring, både faktuelt og historisk i det svenske kystfiskeri efter havørred. Bl.a. beskrives spændende fiskeri ved Påskallavig, Kalmarsund, Öland og Gotland, og der er også blevet plads til lidt om Bornholm, Isefjorden og Norge.
Undervejs bidrager Klippinges fiskekammerater med historier, der alt sammen er med til at krydre bogen og gøre den mere levende.

Bogen er let læst, logisk bygget op, og den kommer omkring mange af de forhold, Klippinge og hans kammerater finder har betydning for fiskeriet. Her er læsning for både spinne- og fluefiskeren. Og i både billeder og tekst vises, at det er ikke er grundløst når Klippinge mener han fisker blandt verdens største havørreder.

Når det er sagt, så giver bogen mig ikke den "wow-fornemmelse", som andre bøger har haft held til at gøre. Måske handler det om Pelle Klippinges skrivestil, jeg bliver ikke helt fanget ind i stemningen.

Alligevel er det en bog, jeg er glad for at have læst og at kunne slå op i, når tankerne om det sydsvenske melder sig. For selv uden de store armbevægelser er det er en fin lille bog og en appetitvækker, der kan vække søde drømme om store havørreder.
 

Review: Kayak Fishing by Jon Shein

( )

Note: Anmeldelsen er i første omgang skrevet på engelsk. Det giver mening, fordi potentielle læsere af den alligevel må forudsættes at kunne læse og forstå engelsk. Hvis ikke, får man ikke meget ud af den, det er der ikke billeder nok i den til.

Jeg har så alligevel valgt nedenfor at bringe en dansk udgave af anmeldelsen. Kan jo læses af dem, der enten er nysgerrige eller som godt kan læse engelsk men er mest fortrolig med dansk.

I purchased this book 5 years after I bought my first kayak, from which I intended to kayak fish.
Now I wish I had read it then!

If I had, it would undoubtedly have added 5 years to my kayak fishing career, since I made one of the typical beginner’s mistakes by buying a kayak which not suited my fishing best. As it turned out I rarely fished from the kayak despite my interest in the sport due to its lack of suitability in relation to my needs.
Only with the experience of fishing from a sit-on-top model things fell into order.
Reading this book first and following the advises it offers, would have gotten me straight to the point of being hooked on kayak fishing and – not the least – be able to practice it regularly and with much more joy.

The book is not about fishing as such, but as the title says about kayak fishing – meaning how to accommodate and get the most out fishing from a kayak. In this respect it presumes that the reader is already a fisherman. It covers a wide array of the both small and big issues that needs consideration, ranging from choosing the right kayak, rigging the kayak, the proper clothes to wear, where and how to fish from it in order to maximize your catches, and a lot more.

Seasoned kayak fishermen might likely already have been giving thought to many of the issues discussed in the book and surely have made up their mind of most. Yet they might still find interesting and inspirational views and solutions, which are all based on the author’s experiences during his many years of practicing kayak fishing and rigging literally several hundreds of fishing kayaks through his business.

The fisherman who is about to start as a kayak fisher will with no doubt find tons of useful information and be presented to choices, dilemmas and solutions that he or she didn’t even know they would face, and by reading it be able to bypass many of the frustrations and mistakes they would else risk.

While not involved in kayak fishing from its birth, Shein was still in early and has gained excessive experience in the discipline. As well as being a practitioner of kayak fishing he is a contributor to the sport by writing for magazines and websites. Shein is also co-founder of the annual kayak fishing tournament in New York (Jamaica Bay Kayak Fishing Tournament and Jamboree) as well as founder of whar eventually evolved into kayakfishingstuff.com. At present Shein is owner of Kayak Fishing Store (kayakfishingstore.com). Throughout the book he uses examples from his many years of kayak fishing in different types of kayaks, after different species and in different locales, which highly add to the authority of the thoughts he is outlining.

Shein covers in his book all aspects of kayak fishing in a general way with a lot of examples, so that each kayak fisher must find their own solutions to their specific needs and fishery – but can choose to learn from his experiences and adopt them into doing it “their way".

If I should wish for anything in the book, it would be more of it. I enjoyed reading the illustrative stories from Shein’s own encounters with fish, weather, kayaks, gear and the like and would have opted for more if I could. Also more photos, especially of the various ways of rigging the kayak, would be on my “I-want-more-list”.

As I write this review the book is about 4 years old (printed 2009), and the evolution in the kayak fishing world has continued. Not every new development is covered as the kayak fishing industry grows fast and new fishing kayak models and more gear dedicated to kayak fishing is offered by the manufacturers. However, the book still serves its purpose well, as the general principles remains the same.

I find Kayak Fishing highly readable for every person who has an interest in the kayak fishing world, and especially valuable for prospects of kayak fishing. Reading this book will get you best possible prepared to make the dozen or more of decisions you will have to, while entering the kayak fishing community.

I highly recommend reading this book - best before the purchase of your first fishing kayak, but also if you are already involved. I rate the book five trouts for those, who is about to start their venture in kayak fishing and four trouts for those, who already are involved.

Jon Shein 2009. 210 p.
Review january 2013

  Jon Shein: Kayak Fishing

Jeg købte denne bog 5 år efter købet af min første kajak, som jeg købte fordi jeg ønskede at fiske fra den.
Nu ville jeg ønske at jeg allerede havde læst den dengang!

Havde jeg det, ville det utvivlsomt have lagt fem år til mit kajakfiskerliv, eftersom jeg lavede en af de typiske begynderfejl og købte en kajak, der ikke var optimal i forhold til mine behov. Enden af det hele blev, at jeg på grund af dens manglende egnethed sjældent har fisket fra kajakken, uagtet min interesse for kajakfiskeri som sådan. Først med oplevelsen af en sit-on-top kajak gik det hele op i en højere enhed for mig.
At have læst denne bog og fulgt rådene den tilbyder inden mit første kajakkøb, ville jeg have haft en langt mere direkte vej til for alvor at blive ”hooked” på kajakfiskeri.

Bogen handler ikke om fiskeri som sådan, men som titlen siger om kajak fiskeri – det vil sige hvordan man tilpasser og får mest muligt ud af sit fiskeri fra en kajak. Det forudsættes at læseren allerede er lystfisker.
Bogen kommer omkring en lang række af bade små og store forhold som man som kajakfisker må overveje, fra at vælge den rigtige kajak, til rigning af kajakken, den rette beklædning, hvor og hvordan man kan fiske fra kajakken, og mere til.

Erfarne kajakfiskere har sandsynligvis allerede tænkt over mange af de problemstillinger som bogen fremstiller, og har dannet sig deres egen mening om dem. Alligevel vil man stadig kunne finde både interessante og inspirerende synspunkter og løsninger, der alle er baseret på forfatterens erfaringer gennem mange års kajakfiskeri, samt rigningen af bogstaveligt talt flere hundrede fiskekajakker gennem hans forretning.

Lystfiskeren, der står I starten af sit kajakfiskerliv, vil uden tvivl finde store mængder af nyttig information og blive præsenteret for valg, dilemmaer og løsninger som han eller hun ikke engang vidste, at de ville komme til at stå overfor. Og ved at læse bogen vil de få mulighed for at undgå mange frustrationer og fejltagelser (fejlkøb) som de ellers ville risikere.

Selvom Shein ikke var med til den spæde start af kajakfiskeriet, har han stadig været deltager længe og har således opnået massiv erfaring. Såvel som en aktiv kajakfisker er han ligeledes bidragyder som skribent på magasiner og websider. Shein er ligeledes medgrundlægger af den årlige kajakfisketurnering i New Jersey (Jamaica Bay Kayak Fishing Tournament and Jamboree) såvel som grundlægger af det, der nu har udviklet sig til sitet kayakfishingstuff.com. For nuværende driver Shein Kayak Fishing Store (kayakfishingstore.com).
Bogen igennem bruger han eksempler fra hans mange år som kajakfisker i forskellige kajakmodeller, på jagt efter forskellige arter i varierede lokaliteter, hvilket i høj grad bidrager til autoriteten i de overvejelser, han gør sig.

Shein berører I sin bog alle generelle aspekter af kajakfiskeriet med rig brug af eksempler, så hver enkelt kajakfisker må finde frem til sine egne løsninger på deres specifikke behov og fiskeri – men kan vælge at lære af hans erfaring og overføre dem til sit eget fiskeri.

Hvis jeg skulle ønske mig mere af bogen skulle det netop være mere af den. Jeg har nydt at læse de illustrative historier fra Sheins egne oplevelser med fisk, vejr, kajakker, tilbehør og lignende, og ville gerne have haft endnu mere af det. Flere fotos, især af de mange forskellige måder man kan rigge sin kajak til på, står også på min ønskeliste, kunne jeg lave en.

Mens jeg skriver denne anmeldelse er bogen cirka fire år gammel (den er trykt i 2009), og udviklingen i kajakfisker verdenen er fortsat. Ikke alle nye tiltag og udviklinger er dækket ind eftersom kajakfisker industrien vokser hurtigt (især i USA), og nye fiskekajak modeller og grej som er særligt målrettet kajakfiskeri bliver udbudt af producenterne.
Stadigvæk lever bogen op til sit formål, eftersom de overordnede principper er de samme.

“Kayak Fishing” er efter min mening yderst læsværdig for alle, der har en interesse i kajakfiskeri, og den er i særdeleshed værdifuld læsning for lystfiskere, der overvejer at gå dén vej. Ved at læse denne bog bliver man bedst muligt forberedt på den lange række af beslutninger man vil komme til at stå overfor, når man vælger at blive kajakfisker.

Jeg kan varmt anbefale at læse denne bog – helst før købet af den første fiskekajak, men også hvis du allerede har en. Jeg giver bogen fem ørreder for dem, der står foran deres køb af fiskekajak og fem, for dem der allerede er i gang.

Eget Forlag 2009. 210 s.
Anmeldt januar 2013

 

 Anmeldelser på vej
Denne liste indeholder bøger jeg læser, vil læse eller har læst, og som jeg har intentioner om at skrive en anmeldelse af.
Da det ingenlunde er ligegyldigt hvad man skriver i en anmeldelse, er det noget jeg gør mig umage med - og af samme grund har jeg ingen tidshosrisont på hvornår jeg vil lægge anmeldelsen ud.

Jeg kan jo altid håbe på, at der kommer nogle fisketure i vejen for læseriet og skriveriet

Thomas Vinge: Havørred på kysten I
Thomas Vinge: Havørred på kysten II
Niels Vestergård: Småbådsfiskeri
Michael Jensen: Havørredens byttedyr
 


© Troutbum.dk. Alle rettigheder forbeholdes. Kontakt troutbum@troutbum.dk