Fiskeri med Bombarda og Gulp

Jeg er stor tilhænger af at fiske med bombarda og Gulp. Det hænger selvfølgelig snævert sammen med, at jeg har fanget en hel del havørreder med denne metode - hvilket igen hænger snævert sammen med at jeg har fisket en hel del med netop denne metode.


Udsnit af bombarda og Gulp-fangster 2011

Men naturligvis har jeg også gjort mig en del overvejelser omkring bombarda-gulp fiskeri:

Jeg kan se flere fordele ved Gulp: duft, smag og naturlig (blød) krop må alt andet lige betyde at havørreden får et ekstra incitament for at hugge sammenlignet med at det kunne have været et blink eller en wobler, der kom indenfor rækekvidde.
Man kan fiske langsomt eller hurtigt, dybt eller højt, med store eller små Gulp - alt afhængig af hvad man tror eller erfarer virker på dagen.

Det er dog ikke helt så let at undgå linekludder som hvis man fisker med bombarda og flue, og kastene bliver typisk kortere.
Det hænger selvfølgelig sammen med at Gulpen vejer mere og har større luftmodstand end en flue.

Det tog mig derfor et stykke tid at få opøvet en teknik, der gør at jeg nu meget sjældent har kludder mellem forfang og hovedline ved kast.

For det første bruger jeg en bombastick imellem bombarda og svirvel til forfang. Det er langt fra sikkert, at alle vil opleve samme reduktion i andelen af kast med kludder som jeg ved at benytte en bombastick, men hvis det sker for ofte for dig, er det værd at prøve.

For det andet bruger jeg tunge bombardaflåd. Min foretrukne vægt er nu helt oppe på 40 gram, efter længe at have været 30 gram.

På den positive side betyder det tunge bombardaflåd at kludder minimeres, og at mine kast er lige så lange som enhver, der fisker med bombarda og flue.

Jeg kaster ret blødt - det er svært at forklare præcist - men der jeg vil hen er, at det tungere bombardaflåd kræver færre kræfter/en mindre bevægelse i skulder, arm og ryg for at Gulp og bombarda komme derud af.
Stangen jeg bruger er en Fenwick Ironfeather Momentum 10" 8-32 g. Den har ingen problemer med bombardavægte på 40 gram, netop fordi kastet er så blødt.

På den negative side betyder det, at fiskeriet bliver noget tungere og at det er lettere at komme hjem fra en lang fisketur med ondt i ryg og skulder. Det skete i hvert fald for mig i starten, men træning gør mester, og i dag tænker jeg ikke nærmere over det.

 

I starten, da de små (super effektive og dybt savnede) 4' tobiser var i handelen, krogede jeg dem blot med en enkelt ormekrog.
Jeg har stadig nogle tilbage på mit lager, men fisker også med de større 5' tobis samt Nightcrawler og børsteorm. Derfor opstod behovet for en ekstra stingerkrog i Gulpen.

Nedenfor kan du læse om hvordan jeg kroger Gulp, når jeg fisker med bombardaflåd.

 


Uddrag af bombarda og Gulp-fangster 2010


Sådan kroger jeg en Gulp med én krog

Her er illustrationer til hvordan jeg kroger en Gulp tobis. Som krog bruger jeg oftest Okuma Aberdeen ormekrog i størrelse 1, 1/0 eller 2/0 alt efter hvor stor Gulp jeg fisker med.

Jeg er dog mere og mere gået over til at fiske med mit eget udviklede Gulp Stinger rig. Grunden fremgår blandt andet af det sidste billede i nedenstående serie.


Gulp børsteorm og Gamakatsu LS-3113R #1/0


Gulp tobis med krog #2/0

 

 


Okuma's Aberdeen ormekroge i de størrelser, jeg bruger mest


Gulp Nightcrawler med enkeltkrog
(
efter at en havørred har bidt enden af den :-)


Gulp stingerrig

Hele dette afsnit er opdateret maj 2014, efter at det i nogen tid har beskrevet de tidligste versioner af mit stingerrig til Gulp. Hvis det ikke er første gang, du besøger dette sted, vil du derfor opdage, at jeg udviklingen er gået fra interimistiske udgaver med haveståltråd og sindrige knuder, til en noget mere enkel og robust udgave.

Jeg har bidraget til Fiskeavisens majudgave 2014 med en artikel, der beskriver baggrunden og mine erfaringer med Gulp stingerrigget - og her er det jo især stingerkrogen og dens udformning, der er speciel - og utrolig velegnet til netop Gulp.
(Og mon egentlig ikke også til andre former for shads/gummidyr, når det kommer til stykket?)

Hvis du klikker på billedet til højre, kan du læse artiklens indledning, hvor jeg blandt andet beskriver lidt om baggrunden for at jeg begyndte udviklingen med en krog, der kan bruges i et stingerrig til Gulp.

Men jeg kan opsummere hovedkonklusionen ganske kort:
Det er min erfaring, at jeg ved at fiske med en stingerkrog i Gulp Tobis, Nighcrawler og børsteorm opnår en markant forøget krogningsrate.

Det er svært at sige præcist hvor mange flere fisk, jeg kroger, men min fornemmelse siger mig, at det er på den gode side af 50% flere krogede fisk.

I dag er 90-95% af de fisk, jeg fanger på Gulp med stingerrig fisket efter bombarda, kroget af den bagerste krog - stingerkrogen.

 
Herunder har jeg lagt en fotomontage af fangster, hvor stingerkrogen har gjort forskellen.

Man ser tydeligt, at krogen er modificeret; et fremadrettet stykke svejsetråd eller fjederstål er perfekt til at montere krogen i Gulpagnen. Det har ingen modhager, og trækkes let ud, uden at skade Gulpen unødigt. Samtidig sidder det solidt, så krogen ikke falder af under kast.

For mig er der ingen tvivl: fra nu af fisker jeg altid med en Gulp-stingerkrog, når jeg fisker med bombarda og Gulp Tobis, Nightcrawler eller børsteorm!


Gulp stingerrig gjorde forskellen på alle disse fangster - og flere til
 


Sådan laver du et Gulp Stinger rig

Dette afsnit er under udarbejdelse. Det skal revideres, så det afspejler seneste udvikling af Gulp stingerrigget.
Hvis du ikke kan vente, kan du læse hvordan du laver rigget i papirudgaven af Fiskeavisens majnummer.


Tip til opbevaring af Gulp på fisketuren:


Fire pilleglas der er testet vandtætte


Gulp Alive dåserne er ikke tætte når først de har været åbnet. Det finder man ud af, om ikke før, så i hvert fald senest når man har prøvet at have en dåse med brudt forsegling i lommen på fiskejakken under en fisketur - og opdager, at den lugt, der er lokkende for fisk, er ikke særlig god for mennesker!

Jeg bruger aflagte pilleglas (af plastik) fra f.eks. vitaminpiller til mine Gulp. Ikke alle er vandtætte, så man skal lige teste dem inden man bruger dem. For eksempel er den viste fra UniKalk (60 tabletter) helt tæt, mens den større udgave af UniKalk ikke er det.

Det kan dog ikke undgås at der kommer lidt olie på dåserne når man trækker Gulp af dem og håndterer dem under fisketuren, så jeg har dem i en frostpose, når jeg har dem i lommen.

 
I kajakken er der mere plads end i en brystlomme på en vadejakke, så der har jeg Gulp'en liggende i plastbeholderen fra Plano, som ses til højre.

Samme beholder ligger i bagagerummet på bilen når jeg er på vadetur - så er det bare at fylde pilleæsken/-erne inden jeg smækker.

 

 Planos Gulp beholder er tæt
 

 

 

   
     

© Troutbum.dk. Alle rettigheder forbeholdes. Kontakt troutbum@troutbum.dk